Video SEO, tips & tricks

Video SEO is het verbeteren van zoekmachineresultaten met een filmpje. Het is een manier om je bedrijf hoger te laten eindigen in organische zoekresultaten. Video SEO biedt een extra peiler om je vindbaarheid te verbeteren en biedt je bovendien alle voordelen van het communiceren met video.

Video SEO, 5 tips & tricks

  1. Zorg voor goede titels, omschrijvingen en tags op YouTube of Vimeo. Dat is de eerste en eenvoudigste stap om je video SEO te verbeteren. Waar is jouw doelgroep naar op zoek? Bepaal een goede zoekterm en verwerk deze in titels, omschrijvingen en tags.
  2. Maak een paar korte videoproducties in plaats van één lange. Dat mes snijdt aan meerdere kanten. Als voorbeeld neem ik een bakker uit ‘s-Hertogenbosch. Naast het verkopen van brood heeft hij ook een koffiecorner in zijn zaak. Zijn specialiteit is het bakken van chocoladebollen. Hij laat drie korte video’s maken met de titels “Bakker”, “Koffiecorner” en “Chocoladebollen”. De kans dat zijn video gevonden wordt is daardoor natuurlijk groot. Wanneer er regelmatig iets nieuws te melden is over je bedrijf, is het slimmer om bijvoorbeeld elke maand iets te maken. Klanten raken gewend aan deze regelmaat en zijn benieuwd naar de volgende “aflevering”. Je maakt een afspraak met de kijker en verbindt je doelgroep met jezelf of je bedrijf. Er is nog een derde reden om te kiezen voor korte video’s; lees de volgende tip!
  3. Maak de video niet te lang. Op internet kun je vooraf zien hoe lang de video duurt. Bij een video van bijvoorbeeld 5 minuten is de kans groot dat de kijker afhaakt voordat hij ook maar één seconde van de video heeft gezien. Het maakt dan niet uit hoe mooi en interessant de video is. Ga uit van een filmduur van maximaal 2 minuten, maar korter is beter.
  4. Gebruik zo veel mogelijk manieren om een video te laten zien. Deel de video via verschillende social media of verwerk de video in een e-mail nieuwsbrief. Vraag de kijker in de video of in de omschrijving om een reactie of een ‘like’. Plaats je video niet alleen op YouTube maar ook op bijvoorbeeld Vimeo. Wees creatief. Zoek bijvoorbeeld naar websites waar je video goed bij zou passen en vraag of de video daar geplaatst mag worden. Zo’n idee kost wat meer inspanning, maar dat betaalt zich zeker terug. Ik haal het voorbeeld van de bakker nog een keer aan. Zijn chocoladebollen zijn een echte Bossche delicatesse. De bakker vraagt aan de eigenaar van een toeristische website of zijn video’s daar geplaatst mogen worden. De eigenaar van de website is enthousiast over het idee en de mooie video’s en plaatst de video’s gratis.
  5. Zorg dat het onderwerp van de video aansluit bij de interesse van je doelgroep. Dat is de basis van een goede video SEO. Dit lijkt voor de hand liggend, maar voor veel ondernemers is het lastig om met genoeg afstand naar hun product of dienst te kijken. Focus je op de vraag of het probleem van de kijker. Dat is een goede basis voor het onderwerp. Jouw product of dienst sluit daarop aan en biedt een oplossing.

Video SEO met YouTube

YouTube levert je de mogelijkheid om eenvoudig en voordelig je vindbaarheid op internet te verbeteren. Een video uploaden naar YouTube is gratis en kan bekeken worden door een groot en breed publiek. Ook jouw doelgroep zit bij dit publiek en zal je vinden wanneer je titels en omschrijving van je webvideo slim kiest. De grootste zoekmachine ter wereld, Google, is eigenaar van YouTube. Hierdoor eindigen YouTube internetfilms hoog in de organische zoekresultaten van Google. Een YouTube account is gemakkelijk aan te maken en is gratis. Wanneer je kanaal gevuld is met filmmateriaal, titels en omschrijvingen zijn er geen terugkomende kosten.

Kwalitatief hoogwaardige video content

Het maken van een video is leuk. Maar het kost geld en tijd. Die investering moet dubbel en dwars terugverdiend worden. Wil je dit doel bereiken met online videomarketing, dan zijn er drie obstakels te overwinnen.

Het eerste obstakel is het onderwerp van deze blog; video SEO, zorgen dat je video gevonden wordt. Het tweede obstakel is minder spannend; het overbrengen van je boodschap. Het derde obstakel ligt heel dicht tegen het doel wat je wilt bereiken; zorgen dat je boodschap blijft hangen en dat de kijker enthousiast of onder de indruk is na het bekijken van de video. Hoe doe je dat? Verras de kijker met een originele of kwalitatief hoogwaardige video! Of geef de kijker waardevolle unieke informatie. Maak geen video omdat het moet. Het belang van kwalitatief hoogwaardige content op internet wordt steeds belangrijker. Lees meer over de toekomst van video-content op de site van Intelligent Online.

Hulp nodig bij je Video SEO? Neem contact met mij op!

Klaas Pelser

Locatie ontbijtbijeenkomsten

Vrijdagochtend 6.45 uur om de 2 weken (ontbijtbijeenkomsten elke vrijdag met een oneven weeknummer).

Hotel van der Valk
Hogeweg 65
5301 LJ Zaltbommel
Plan je route

Wat Bezoekers zeggen:

 Simon van Zeelst – bezoeker 13 mei 2022

Laagdrempelig en persoonlijk. Erg leuk om van andere ondernemers te horen wat zij doen.

Simon zelfstandig ondernemer binnen
M@tchm@kers

 Frank van Ballegooyen – bezoeker 13 mei 2022


In een ongedwongen sfeer heb ik lokale en regionale ondernemers ontmoet uit heel diverse vakgebieden. Wat mij aansprak is de no-nonsense-mentaliteit om elkaar verder te helpen.


Frank is initiatiefnemer en partner bij

Smarticipatie.

 

 Mathijs Sars – bezoeker 15 april 2022


Het was een interessante bijeenkomst, informeel maar wel met structuur. Dit bezoek is zeker voor herhaling vatbaar.
Mathijs is eigenaar van
Sars Tegels en Sanitair.

 

 Rob van de Donk – bezoeker 1 april 2022


Een mooie, bijzondere groep die zorgde voor een warm onthaal. Ik voelde me thuis.
Rob is initiatiefnemer van de
 stichting Regelen geeft Rust.