Interview in bedrijfsvideo, doen of niet doen?

Na het lezen van deze blog weet je waarom interview in bedrijfsvideo zo goed werkt, maar ook wat de nadelen zijn. Maar laten we eerst een beetje uitzoomen. Interviews zijn er in veel vormen. Van human interest tot confronterend. Interviews voor bedrijfsvideo’s zijn meestal informatief. Een bedrijfsvideo is natuurlijk niet de TV Show. De geïnterviewde is de enige die van belang is voor de kijker. De interviewer hoor en zie je meestal niet in een bedrijfsvideo.

De 5 voordelen van een interview

Maar waarom moet je als bedrijf kiezen voor een vraaggesprek in je bedrijfsvideo? Daar zijn 5 goede redenen voor:

 1. Een interview is echt, puur en persoonlijk.
  Het is niet geacteerd. Dat voelt en waardeert de kijker.
 2. Met een interview kun je non-verbaal communiceren met de kijker.
  Hoe je iets zegt en welke gezichtsuitdrukking de kijker daarbij ziet is minstens zo belangrijk als wat je zegt. Een gemiste kans dus wanneer je alleen aandacht geeft aan tekst en niet aan mimiek, stem en lichaamstaal.
 3. Interview is een goed alternatief voor autocue.
  Opnamen met autocue slaan namelijk vaak de plank mis. Mensen vragen naar autocue omdat ze onzeker zijn voor de camera. Met een autocue hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over de tekst is de gedachte. Werken met een autocue is een vak. Je moet kunnen acteren. En dat kan niet iedereen. Het resultaat is “awkward”, tenenkrommend in veel gevallen. In een interviewsetting hoef je niet te acteren. Je hebt immers een echt gesprek met de interviewer. De taak van de interviewer is om te letten op de inhoud, de tekst.
 4. Een vraaggesprek zorgt voor afwisseling in een video.
  Bedrijfsvideo bekijk je meestal op internet. Is een video even niet interessant, dan is de kijker zo weg. Afwisseling helpt je de kijker vast te houden. Door interview te combineren met voice-over, muziek, animaties en natuurlijk veel beelden over het betreffende onderwerp ontstaat een dynamische video die de kijker boeit tot de laatste seconde.
 5. Wie zegt dat?
  Met interview kun je dat laten zien. We hebben het gehad over wat er gezegd wordt (de tekst), hoe het gezegd wordt (de non-verbale communicatie), maar wie het zegt kan ook veel toevoegen. Een expert, een medewerker, de directeur of een goede klant, ieder persoon voegt iets toe aan de video door wie hij of zij is.

De 3 nadelen van een interview

 1. Minder woorden per minuut in vergelijking met een voice-over.
  Of beter omschreven: minder informatie per minuut. Een voice-over wordt geschreven en dan ingesproken door een stemacteur. Een voice-over tekst kun je heel efficient schrijven. Precies genoeg en de juiste woorden om de informatie over te brengen. De stemacteur of -actrice spreekt de tekst in zonder te hakkelen, te twijfelen, zonder stopwoorden of eh-tjes. Een interview is een echt gesprek tussen twee mensen. In een gesprek denk je na over je antwoord, je twijfelt, je begint je formulering eens opnieuw, je zegt vaak “eh”. Niet zo efficient dus. In de montage is daar veel aan te verbeteren, maar zo bondig als een voice-over wordt het niet. Een korte video heeft op internet veel voordelen. Een interview werkt daar niet aan mee.
 2. Een vraaggesprek is inhoudelijk minder te sturen dan een voice-over.
  Door een interview goed voor te bereiden en de juiste vragen te stellen kun je het resultaat van het interview sturen. Je hebt echter nooit 100% grip op de antwoorden die de geïnterviewde geeft. Je wilt de geïnterviewde geen woorden in de mond leggen. Dat komt niet naturel over en doet afbreuk aan de echtheid van het interview.
 3. Een interview is spannend.
  Meestal voor de geïnterviewde, maar soms ook voor de interviewer (maar het valt voor beide in de praktijk altijd mee).

Pelser Filmproducties likes interview style

Ik verwerk graag een vraaggesprek in de bedrijfsfilms die ik maak. Voorkeur in vorm en stijl hebben daar zeker mee te maken. Ik vind het gewoon mooi, leuk om te doen en ik heb er ruime ervaring mee. Neem contact met mij op en ik help je vorm te geven aan een mooie video met een interview.

Klaas Pelser

Locatie ontbijtbijeenkomsten

Vrijdagochtend 6.45 uur om de 2 weken (ontbijtbijeenkomsten elke vrijdag met een oneven weeknummer).

Hotel van der Valk
Hogeweg 65
5301 LJ Zaltbommel
Plan je route

Wat Bezoekers zeggen:

 Simon van Zeelst – bezoeker 13 mei 2022

Laagdrempelig en persoonlijk. Erg leuk om van andere ondernemers te horen wat zij doen.

Simon zelfstandig ondernemer binnen
M@tchm@kers

 Frank van Ballegooyen – bezoeker 13 mei 2022


In een ongedwongen sfeer heb ik lokale en regionale ondernemers ontmoet uit heel diverse vakgebieden. Wat mij aansprak is de no-nonsense-mentaliteit om elkaar verder te helpen.


Frank is initiatiefnemer en partner bij

Smarticipatie.

 

 Mathijs Sars – bezoeker 15 april 2022


Het was een interessante bijeenkomst, informeel maar wel met structuur. Dit bezoek is zeker voor herhaling vatbaar.
Mathijs is eigenaar van
Sars Tegels en Sanitair.

 

 Rob van de Donk – bezoeker 1 april 2022


Een mooie, bijzondere groep die zorgde voor een warm onthaal. Ik voelde me thuis.
Rob is initiatiefnemer van de
 stichting Regelen geeft Rust.