Internet of Things

Hoe kan ik Internet of Things inzetten?

Wat wordt eigenlijk bedoeld met Internet of Things en hoe kan ik het inzetten in mijn bedrijf? Laten we beginnen met een korte uitleg over Internet of Things (IoT). In de basis draait IoT om alle techniek die met sensoren te maken heeft. Net zoals wij mensen waarnemen met onze zintuigen, kunnen we apparaten laten waarnemen met sensoren. Door de data die dit oplevert aan elkaar te verbinden, ontstaat een netwerk van informatie. Het Internet of Things.

Internet of Things: hype of blijvertje?

Slimme sensoren komen al jaren voor in apparaten met bewegende onderdelen. De eerste toepassingen van Internet of Things komen al rond 2000 de markt op. Toch ontstaat pas rond 2016 de grote hype rondom IoT. Een paar jaar later lijkt IoT van blijvende waarde te worden voor branches als de maakindustrie en de infrasector, waar Smart Maintenance voor een enorme kostenbesparing kan zorgen terwijl de betrouwbaarheid van bedrijfsmiddelen stijgt. De komende jaren gaan uitwijzen hoe groot de rol van IoT wordt in deze industrieën.

Welke toepassingen zijn er?

Eén van de toepassingen van IoT is slim onderhoud. Net als mensen kunnen apparaten dankzij sensoren ‘voelen’ in welke conditie onderdelen verkeren. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Vier voorbeelden. Met je auto naar de garage Momenteel krijgt je auto op vaste momenten een onderhoudsbeurt, bijvoorbeeld om de 20.000 kilometer. Plaats je sensoren die net voordat een onderdeel het einde van de levensduur bereikt alarm slaan, dan hoef je een onderdeel pas te vervangen als het echt bijna kapot is. Dat scheelt tijd bij zowel de garage als de eigenaar en voorkomt dat onderdelen die nog goed zijn weggegooid worden, terwijl de auto toch betrouwbaar blijft in het gebruik. Nooit meer stoppen voor een stoplicht Op vaak drukke verkeerspleinen staan auto’s en vrachtwagens regelmatig stil. Door informatie vanuit detectielussen in de weg, camera’s en uit auto’s te combineren in een IoT-netwerk, valt veel winst te behalen wat betreft doorstroming. Bijvoorbeeld door signalen te geven aan automobilisten om hun snelheid aan te passen en in een groene golf terecht te komen. Of door vrachtwagens – die vaak langzamer optrekken – voorrang te geven bij stoplichten. Dit bespaart niet alleen tijd, het zorgt ook voor minder CO2-uitstoot en veiligere situaties op de weg. Verschillende pilots hierin bleken al succesvol. Sporen en bovenleidingen van de trein Kleine putjes in de rails of minimale beschadigingen aan de bovenleiding kunnen uitgroeien tot grote vertragingen op het spoor. Door met sensoren deze mankementen al vroeg te ontdekken, worden onderdelen gerepareerd voor ze helemaal kapot zijn. Daarmee besparen de spoorwegen geld voor grote reparaties en tijd voor heel veel treinreizigers. Je boodschappen of taxi realtime volgen Een simpele maar doeltreffende toepassing van IoT zijn GPS-trackers. Zo laat taxibedrijf Uber klanten via hun app weten waar de taxichauffeur zich bevindt – tot op de meter nauwkeurig. Online supermarkt Picnic maakt het consumenten mogelijk om te volgen waar hun boodschappen zijn en hoe laat ze bezorgd worden. Een extra service die klanten hoog waarderen – meer duidelijkheid en minder wachttijd – en die tegen relatief lage kosten te realiseren is.

Hoe pas je IoT toe in je bedrijf?

Internet of Things lijkt misschien een ver-van-je-bed-show als je er nog niet mee werkt. Daarom helpen wij je graag op weg om het toe te passen in je organisatie. Lees op de site van Hello New Day verder over de 5 stappen om aan de slag te gaan met IoT. Meer weten over innovatie en wat dit voor u kan betekenen? Kijk op www.hellonewday.nl www.hellonewday.nl

Locatie ontbijtbijeenkomsten

Vrijdagochtend 6.45 uur om de 2 weken (ontbijtbijeenkomsten elke vrijdag met een oneven weeknummer).

Hotel van der Valk
Hogeweg 65
5301 LJ Zaltbommel
Plan je route

Wat Bezoekers zeggen:

 Simon van Zeelst – bezoeker 13 mei 2022

Laagdrempelig en persoonlijk. Erg leuk om van andere ondernemers te horen wat zij doen.

Simon zelfstandig ondernemer binnen
M@tchm@kers

 Frank van Ballegooyen – bezoeker 13 mei 2022


In een ongedwongen sfeer heb ik lokale en regionale ondernemers ontmoet uit heel diverse vakgebieden. Wat mij aansprak is de no-nonsense-mentaliteit om elkaar verder te helpen.


Frank is initiatiefnemer en partner bij

Smarticipatie.

 

 Mathijs Sars – bezoeker 15 april 2022


Het was een interessante bijeenkomst, informeel maar wel met structuur. Dit bezoek is zeker voor herhaling vatbaar.
Mathijs is eigenaar van
Sars Tegels en Sanitair.

 

 Rob van de Donk – bezoeker 1 april 2022


Een mooie, bijzondere groep die zorgde voor een warm onthaal. Ik voelde me thuis.
Rob is initiatiefnemer van de
 stichting Regelen geeft Rust.